top of page
Search
  • Writer's pictureElias Wolf

Kako izdržati 2018-tu, bez pomoći farmacije?

Updated: Feb 13, 2018

Složićete se da nigde nije lako živeti, gde god bili, zivot nas tuče sa svih strana, vrlo često prljavo, mučki I ispod pojasa. Kako onda do mentalne snage u ovim prilicno lošim vremenima?

Kada se probudite ujutro, mogu slobodno da tvrdim da vam nije životni cilj da pre posla slistite nekoliko tableta za smirenje, pomolite se nebeskim silama I sa žarom berača pamuka u SAD-u tokom prošlog veka, krenete na posao.

Složicemo se da ovo niti je dobro, niti zdravo a sigurno nije ni recept za dug život. Zato bih predložio par stvari koje biste mogli da primenite svakog jutra pre posla, škole ili gde već imate obavezu da se pojavite tog dana.


1. Ustanite ranije


Okej, ne panicite!! I prvo pročitajte. Ako vam radno vreme počinje u sedam sati ujutro nema smisla da ustajete u šest I trideset, perete zube ili šta već na brzinu, bauljate po životnom prostoru u potrazi za gaćama ili majicom, I jurite na posao, da bi tamo došli nadrndani I besni sa izgledom sirijskog izbeglice kojeg su upravo spasili iz Mediterana.

Probajte par jutara da ustanete sat ranije od uobičajenog vremena. Zašto? Evo par razloga.

Iskoristite desetak ili više minuta za razgibavanje I istezanje, moze I sa partnerom/partnerkom ispod čaršava, I to vam sigurno neće škoditi. Bolja cirkulacija ujutro svakako doprinosi boljem raspoloženju I bistrini uma. Sem toga, dok već dođete na posao, bićete razbuđeni dok svi ostali I dalje krmeljaju, kukaju I rastežu se. Dok su oni na 20 do 50 posto kapaciteta, vi već radite na 100%, na sva četiri cilindra. Sam posao biće lakši I lakše ćete moći da pregrmite izazove dana.


2. Prestanite da čitate novine/vesti ujutro!


Ovaj korak je stvarno važan! Zapamtite: Sami ste sebi najvažniji! Niko neće brinuti o vašoj deci ako se vama nesto desi, ako capnete u četrdesetoj od stresom uzrokovane bolesti.

Dakle, ostavite brige iz politike, sveta I svemira bar do 2 popodne. Zar je stvarno neophodno da vam jutro počne uz njuške političara, fotografija mesta zločina I saobraćajnih nesreća? Mislim da nije. Odgledajte koji smešan video klip, poslušajte koju veselu pesmicu I videćete kako se dan puni bojama, čak iako napolju pljušti kiša. Nađite sreću u malim stvarima I pobedu u tričarijama. Brige sveta ostavite Atlasu.


3. Posvađajte se rano ujutro, na početku radnog vremena.


Ovo možda ne zvuci logično na prvi pogled, I možda je u suprotnosti sa korakom broj dva, ali saslušajte me.

Umetnost pravovremene svađe je baš to, umetnost. Ako imate kolegu koji vam po ceo dan skače po živcima, ili nadređenog kojeg ne mozete da skinete sa vrata, ranojutarnja svađa je rešenje.

Ako radno vreme počinje u 7:00, najbolje sto možete da uradite je da se do 7:30 posvađate sa kolegom ili šefom. Zašto?

Ako ceo dan trpite budalaštine, to vam skraćuje ionako kratke živce, stalno vas frustrira I ne nećete moći da se fokusirate na radne zadatke. Ako se, pak, posvađate od ranog jutra, ostaviće vas na miru do kraja radnog vremena, jer ko još hoće da se kači sa budalom koja je u stanju da se ljuti pre prve pauze? Ako popijete otkaz, nije ni to strašno, imaćete ceo dan za sebe, da odete do nekog kafića, popijete kafu, možda sretnete nekog poznatog, provirite u pokoji butik I da se podsetite kako izgleda ujutro vaš grad okupan suncem. Nema na cemu !

Nastavak sledi…



41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page